Sunday, July 26, 2009

KURANGNYA KESEDARAN SIVIK



(Sekadar gambar hiasan je.. tak sempat nak capture yg real)



Assalamualaikum...

Alahai... Lamanya Kirana tak mjenguk blog. Kirana very2 busy la lately. Byk kerja nak buat. Baru nak relax skit, bos dh jeling2 semacam. So, pas satu kerja, satu lagi yg myusul.

Anyway, Kirana nak cakap ttg kurang kesedaran sivik di kalangan masyarakat kini. Pada hari Jumaat yg lepas (24 Julai 2009), Kirana balik dari DUN (Dewan Undangan Negeri) yg baru. Kirana mbantu rakan uruskan raptai sambutan Majlis Raja-raja yg akan blangsung Isnin ni (27 Julai 2009). Bila sampai di bulatan Matang adalah polis trafik sorang ni mbunyikan siren tandanya ada kereta VIP nak lalu. Kereta2 di hadapan semuanya slow down dan bgerak ke tepi skit. Tapi yg myakitkan hati dan mata, adalah sebuah kenderaan 4WD bwarna hijau milik sbuah agensi di Kuching (tertera pd kenderaan tsebut nama agensi yg bmula dgn huruf 'S.....') yg sengaja memandu laju tnpa mghiraukan bunyi siren tsebut sehingga polis trafik bkenaan tpaksa mggunakan isyarat tangan 'ke tepi' kpd kereta bkenaan. Kirana rasa pemandu tsebut sengaja memandu laju kerana mgambil kesempatan jalanraya yg "line clear" kerana pmandu lain bgerak ke tepi.

Kebetulan jgak, rakan blogger kita si Kelebar Malam pun berada di jalan yg sama dan myaksikan jgak insiden berkenaan. Kalo korang tak caya, tanya Kelebar Malam.

Apa nak jadi dgn pegawai2 kerajaan kita nih!!! Macam tak belajar sivik kat sekolah! Kalo Kirana la jadi polis trafik tu, konferm pmandu tu kene saman...

AWAS... BAHAYA! 415V!!!

GAMBAR2 KENANGAN SEPANJANG RAPTAI...

7 comments:

naqiubex said...

Oh.. Dia mungkin nak mengatakan

"Apasal nak ketepi! kena tunggu belakang lah macam biasa! VIP ke raja ke Menteri ke! SO what!"

Itu yang saya rasa dia nak suarakan... hahaha

"Kalau dah lambat apasal tak datang awal awal tadi!"

Kita tak berani nak cakap... hahaha
Berani betul orang tu..

nurulyena said...

kureng asam nye keta. no sivik. heheheh. sokong kirana! ;)

Willie said...

sesetengah og memang camtuh. Kurang kesedaran sivik. Tak ambil paper sivik kot?

am-rie said...

sabar jakla...
mungkinnya sakit perut kali nak..sik pat tahan gik..pecut jakla..hehe..

Mahmood said...

Walaikumsalam! Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

http://www.thedynamicnature.com

Ivy Metaga said...

auk ada dah kmk baca dalam blog kelebar, apa lah org cam ya oh, mentang2 lah pake keta agensi, suka2 jak hati oh..

kirana said...

Naquibex,
Tak leh la camtu. Protokol kene jaga dek!

Nurulyena,
Welcome to Taman Kirana Lagenda. Akak pun sokong jgak!

Willie,
Betul tu. Bukan tak ambik, fail kot!

Amrie,
Hahahahaha... lawak nar juak. Cam tauk2 jak ktk.

Mahmood,
Salam... Welcome to Taman Kirana Lagenda. Nanti2 dtg lagi ya! Kirana akan jguk2 nanti.

Ivy,
Kereta SG lah yg selalu disalahguna oleh sidak pgawai.