Monday, August 24, 2009

BEST KE JADI CIKGU?






SEKADAR GAMBAR HIASAN JE!! BUKAN GAMBO KAKAK KIRANA! JGN SALAH PAHAM!!!








Semalam pegi buka puasa di rumah kakak. Kakak masak byk... sedap2 plak tu. Sambil2 tolong kakak siapkan hidangan, berlaku lah perbualan dibawah:-

Kirana : Best kan jadi cikgu? Byk cuti.

Kakak : Cuti mmg byk, dik! Tapi berbaloi la cikgu2 diberi byk cuti sbb masa hari sekolah cikgu2 dah separuh sewel. Bukan takat mgajar tapi tugas2 perkeranian yg byk serta menguruskan pelajar2 yg bmacam2 karenah. Kalo yg mgajar kt sekolah tpilih takpe jgak. Sekolah akak tmpat pelajar2 yg tak tpilih oleh sekolah org lain... pegi mdaftar kat situ. Yg dlm buangan pn pegi daftar ke situ. Cuti2 camni guna nyer utk menenangkan fikiran yg tension dan jauh dari kebisingan di sekolah.

Kirana : Alaa... tak kn sampai camtu sekali.

Kakak : Kirana tengok la Kak Ngah tu. Asal cuti sekolah je, dia mesti mbebel sbb tension tgok kerenah anak2 di rumah. Dia kata bila hari sekolah je jiwa dia tenang. Itu pandangan sorang surirumah. Pandangan akak sbagai cikgu plak sebaliknya.

Kirana : Nape plak leh gitu, kak?

Kakak : Perangai budak2 sekarang mmg susah nak cakap. Kalo kt rumah diorang cukup berani, kat sekolah lagi la diorang tunjuk belang dan samseng.

Kirana : Betul tu, kak.

Kakak : Lagiupun, cikgu skrang ni bukan mcm cikgu dulu2. Cikgu dulu mudah utk fokus dgn pengajaran sbb mereka byk masa utk mcari bahan dan maklumat utk mengajar. Segala persiapan mgajar dibuat dgn begitu rapi. Skrang nih, cikgu dh mcm kerani. Bukan takat mgajar je, tapi byk keje2 perkeranian yg perlu diselesaikan. Kertas kerja la, borang ini dan itu la, fail yg byk jenis dan tujuan... ntah ape2 lagi. Bila fokus dgn semua tu, mane ade masa nak fokus dgn pengajaran dan pelajar2. Kualiti pengajaran mmg tjejas. Org mane faham masalah nih. Cakap senang la... Dah jadi cikgu, baru tau susah dan senang jadi cikgu nih!

Kirana : Isshhhh.... nasib baik Kirana bukan cikgu.

EHEHEHEHEHHH.... LUPE PLAK! NAK TENGOK HASIL KARYA KIRANA KAT YOUTUBE! SILA LAAA... KORANG TAIP JE 'SILAT CHAMPION'. ADA 3 HASIL KREATIF KIRANA KAT SITU (ISSHHHH... MASUK BAKUL ANGKAT SENDIRI LA PLAK). BUKAN SLALU WAT CAM GITU, KAN? TENGOK... JGN TAK TENGOK!!!

27 comments:

~ SueHarriz ~ said...

kirana..i agree wif ur sis..mmg tough la nk jd cikgu ni..huaaa...*nada penyesalan..*

Cikgu Adham said...

slm... cikgu pon fikir gtu la... semuanya ada cabaran masing2... setiap tugas ada cabaran dan ada kelebihan masing2...

bukan sahaja cikgu, apa je kerja ada cabaran dan kelebihan masing2... hehhehehhehehe

alang said...

Salam. Erm, tak best jadi cikgu, tapi suka cari cikgu utk bakal wife. Hehehe.

Hafiz Hamid said...

cikgu kerja mulia...salam ramadhan...=)

GURU_CIKGU said...

"Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai."

GURU_CIKGU said...
This comment has been removed by the author.
syiera said...

salam sis..
lme x komen..
haa..
mak ira pown soh amek pndidikan ble msuk uni t..
aduhhh..

erolnukman said...

yeahh..benar padah kakak ktk ya..kmk pernah nulis entri pasal tok..
mun rajin sila rujuk balit link tok..-->>

http://erolnukman.blogspot.com/2009/03/selamat-bercuti.html


ataupun


http://erolnukman.blogspot.com/2009/04/ramai-guru-sakit-jiwa.html

cikin said...

cm best je jd cikgu.. hohoho..;)

xiiinam said...

Salam Kirana...
Semua pekerjaan ada kelebihan dan kekurangannya...tak kiralah kerja apa kan, asal halal.


....bagaimanapun, setelah 18 tahun dipanggil cikgu, saya rasa, itu adalah 'passion' saya yang memberi kepuasan dalam hidup. Sungguh!

Selamat berpuasa ya...

jane said...

salam kirana,

nak komen jugak.
saya ajar pend. khas...
saya ada 2 orang murid khas yang adik beradik. abang 11 dan adik 10, lelaki dua2. dua2 ada autisme.

depa jarang ponteng, demam pun datang sekolah, accident pun datang jugak, sakit gigi pun datang lagi, pendek kata....sakit apa pun tetap datang sekolah.

kerana apa ? bukan kerana rajin sangat. tetapi, kerana emak depa x boleh nak bela dua2 tu di rumah....

kata ayahnya, siap bersilat dengan emaknya, siap lempar periuk nasi pun boleh....

kesihan, kan ?

tapi, bayangkan cuti seminggu ni macam mana emak depa bengkak2 kena lempar dengan anak2....

lagi kesihan..

seronok jadi guru...cuma bebannya, memang ada masa tidak terpikul !!

zino said...

apa apa profession pun ada cerita nya yg tersendiri.. taman anggur pun banyak cerita nya.. hehe.. so apa saa yg kita buat kita perlu happy melakukan nya ..

kirana said...

Sue Harriz,
Mmg tough... Kirana tngok akak Kirana kdg2 mbebel tak tntu pasal smbil wat keje2 dia.

Cikgu Adham,
Mmg la apa keje pong ade cabaran. Org yg keje kt opis tu kene mgadap komputer dan fail2 hari. Cikgu plak kene mgadap makhluk Allah yg mcm2 kerenah. Boley kene pelempang diorang tuh! Kerani mane leh pelempang komputer. Nnti org cakap tak betol lak.

Alang,
Amboiii... len je taste ko nih! Model tak nak ke?

Hafiz Hamid,
Mmg mulia tapi nape masyarakat dan kebyakan parents tak penah pikir camtu. Skit2 hal semua nk tunjuk kt cikgu je, kan? Kalo anak diorang pandai, "Elehhh... mmg keturunan aku pandai2. cikgu ajar utk ckup kn syarat je"

Guru_Cikgu,
Betol tuh! Tu yg Kirana tak nk main2 ombak nih. Takotttt...

Comment deleted,
Ko ada mengata aku ke????

Syiera,
Bak kata Guru_Cikgu, kalo takut kene pukul ombak, jgn men2 tepi pantai tau!

Erol,
Mun knak ngan sekolah yg tpilih, no problem nak? Mbiak nya semua eager nok belajar. Sekolah nok ndak berapa ya, mbiak nya semua eager nok nunjuk terer ngan cikgu.

Cikin,
Cam best??? Pasal akak Kirana kata tak best!

Xiiinam,
Akak takpe la... budak sekolah akak bek2 semua nyer. Lagi pong akak cikgu popular, so diorang tak berani nak wat hal ngan akak. Ehhh... lupe nk tanya, akak pekabo? Lame tk dengor citer nih. Puasa ke?

Jane,
Tu la pasal, cikgu. Kakak Kirana pong ckp camtu. Mak bapak diorang lbih suke anak2 diorang kat sekolah. Tak myusahkan diorang. Kalo anak2 diorang dari pagi smpai petang lagi diorang suke. After school care percuma.

Zino,
Tapi kan, Kirana tgok ramai cikgu yg tak hepi. Sbb keje diorang bkn mgajor je, tapi mcm kerani la plak. Kalo dh cikgu tu, bior la ngajar je, kan? Keje2 keranai tu bagi la kt kerani. Kt hospital sakit jiwa tu ramai cikgu tau! Issshhhh... mental jadi nya!

ISAC said...

Salam,

Kak Kirana. Kalau itu gambo kakak, ajor kelas "dewasa" mcm cite P. Ramlee, sure penuh kelas...:)

Wassallam.

http://bumiyang.blogspot.com/

ISAC said...

Salam,

Kak Kirana. Kalau itu gambo kakak, ajor kelas "dewasa" mcm cite P. Ramlee, sure penuh kelas...:)

Wassallam.

http://bumiyang.blogspot.com/

ISAC said...

Salam,

Kak Kirana. Kalau itu gambo kakak, ajor kelas "dewasa" mcm cite P. Ramlee, sure penuh kelas...:)

Wassallam.

http://bumiyang.blogspot.com/

Ivy Metaga said...

family sebelah mumy banyak jadi cikgu, seem that they enjoyed teaching but at the same time mereka pun komplen2 ttg keja yg bnyk hehehe, dan juga karenah pelajar2 mereka..

hurmm..tiap2 pekerjaan mst ada suka dan duka kan heheee...

Cikgu Adham said...

slm.. heh heh bleh ke lempang2 anak orang heh heh.. x prnah buat lg tu.. teringin gak hahahahhaaaa tp risiko naik court la wo....

Mak Su said...

salam ramadhan

Adzma said...

Setiap pekerjaan ada cabarannya. Wlupun sama namun berbeza agaknya. Yang lebih mencabar sbb guru berdepan dengan murid dlm jumlah yg besar, dlm 30 hingga 45 org satu kelas. Terdpt pelbagai kecerdasan dan feel serta tingkah laku, Klu kat rumah ibu bapa dah tak mampu nak layan seorg @ 2, 3 org anak apatah lagi seorg guru melayan 30 / 40 org pelajar dlm satu kelas. Bila anak cemerlang dlm pelajaran, anak pandai. Tapi bila anak gagal, guru tak pandai mengajar?. Guru mengajar kelas yang sama, tajuk yang sama dgn kaedah yang sama, namun ada pelajar yang dpt keputusan cemerlang, tapi ada juga sebaliknya. Adakah guru tak pandai mengajar?... ( Renungan...)

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam Kirana,

"sukar sebagai guru kerana bukan sekadar memberi ilmu",

"mudah sebagai guru kerana menyukai tugas yang sedang dibawa".

imanshah said...

Salam, saya suka jadi cikgu kerana saya sangat cintakan ilmu, saya suka mendidik. Cabaran biasalah, mana2 pun..Jadi tukang tol pun banyak cabaran dia..

yarn said...

huhu...bok jak masok sem 1 ambik dpli, dah mcm2 info pasal cikgu nektok...rasa takot juak mok jadi cikgu...huhu~~~

kirana said...

Isac,
Wakakakakaa... gerenti penuh kelas tapi lom tau diorang lulus test semuanya. Sbb otak dh ntah pegi ke laut dan darat.

Ivy,
Kbyakan cikgu akan komplen ttg bebanan tugas mereka yg smakin mjadi2. Yg hairannya ramai org masih ttp menidakkan bhawa tugas guru byk beban.

Cikgu Adham,
Mmg la tak leh lempang anak org. Tapi kalo diorang dh mula dulu tnjuk belang dan kaki, try test le lempang2 diorang. Kalo tak pn bagi kuih lempeng je la.

Mak Su,
Salam Ramadhan utk Mak Su jgak. Semuga di bulan yg mulia ini mberi lbih ksedaran kpd kita.

Adzma,
Betul tu. Ramai mak bapak yg suka anak2 diorang spend byk masa kt skolah. Tak yah diorang susah2 nk jaga. Kalo nak anta ke After School Care Centre mau nyer kene bayor RM200. Kt sklah ada baby sitter free of charge.

Zulkifli,
Bukan nyer cikgu2 nih tak ke keje diorang, tapi bebanan yg byk mganggu tugas mgajar tu yg buat diorang tak suke.

ImanShah,
Betol tu.. tukang tol pn byk cabaran keje. Tapi tugas cikgu nih mmg lain dari yg lain. Dgn kerenah pelajar2 zaman skrang nih. Imagine how cikgu2 skrang nih takot nk tegor students sbb takot kereta kene calar, atau kene ugut dgn pisau, kene sumpah pelajar dan mcm2 lagi. Kt skolah akak Kirana, diorang tegor skit je dh calar kereta cikgu. Tegor pn kerena tak siapkan kerja kursus sbb tempoh mghantar dh dekat. cikgu dh cuba tolong mcm2 cara nak bagi mudah diorang buat keje kursus. Tapi tak bsyukur lgsung. Ada budak sorang nih lagi dasat, dia kata "cikgu buat la habis utk saya, nnti bapak saya bagi cikgu upah". Tak kurang asam ke nama nyer.

Yarn,
Mun terer rasa nya, on jak. Dlm pada ya buat latihan utk kuatkan mental dan emosi juak.

Cikgu Adham said...

slm.. heh heh pndai betol demo main angin... erm tgk keadaan la... kadang2 naik angin jugak layan krenah budak... tp mengajar ni kena la sabar.... di sekolah cikgu bukan setakat mengajar, tetapi mendidik akhlak budak2..

sebab dah namanya budak, memang macam tu la perangainya... macam batu yg keras la, lama2 kena air ada lekuk juga heh heh...

kdg2 students yg baik2 ni, yg pandai2, bila dh dpt belajar tinggi2, bila jumpa cikgu masa cuti tegur pon tak huhuhuu...

baik budak nakal2 yg org kata jahat2 tu.. masa kt sekolah mmg tak makan saman cikgu, tp bila dh kuar sekolah ada dikalangan mereka berubah, walaupon sudah bekerja masih lg igt dan tegur cikgu2...

Cikgu Adham said...

slm.. heh heh pndai betol demo main angin... erm tgk keadaan la... kadang2 naik angin jugak layan krenah budak... tp mengajar ni kena la sabar.... di sekolah cikgu bukan setakat mengajar, tetapi mendidik akhlak budak2..

sebab dah namanya budak, memang macam tu la perangainya... macam batu yg keras la, lama2 kena air ada lekuk juga heh heh...

kdg2 students yg baik2 ni, yg pandai2, bila dh dpt belajar tinggi2, bila jumpa cikgu masa cuti tegur pon tak huhuhuu...

baik budak nakal2 yg org kata jahat2 tu.. masa kt sekolah mmg tak makan saman cikgu, tp bila dh kuar sekolah ada dikalangan mereka berubah, walaupon sudah bekerja masih lg igt dan tegur cikgu2...

kirana said...

Eh, ehhhh! Mcm tau2 je cikgu adham nih yg Kirana nih budak nakal kt sekolah. Rindu semua classmate masa skolah dulu... sungguh indah kenangan itu!

Jumpa bekas cikgu mesti tegor! Kirana nih kan peramah dan muhibbah. Heheheheh... salam 1Malaysia, cikgu!