Tuesday, April 7, 2009

LETERAN ISTERI

Pada suatu petang yang syahdu, Kirana takde mood kerana baru je lepas membebel kat ofis boy yang belum lagi sediakan fail yg Kirana perlukan. Tiba-tiba, muncul la Si Pian (mamat satu ofis yg selalu perasan dirinya yg paling hensem kat ofis) depan meja Kirana.

"Kirana... boleh bagi tau tak macam mane nak hentikan leteran isteri?" katanya dgn muka yg paling selamba Kirana penah lihat.

Rase2 mcm nak bagi penampor je mamat nih. Mamat nih tanya Kirana soklan ke, nak perli Kirana?

Tapi.... Kirana yg terkenal dgn sikap keterbukaan dan baik hati (agak2 ader la org yg menyampah dgn puji-pujian nih) tetap bagi pendapat. Dan malangnya, memandang mood Kirana petang tu tak berapa terpuji, maka pendapat2 yg Kirana bagi kat mamat nih pong tak betul sesangat. Cam tak leh cayer je!!!

"Cara nyer.... ehhhh...senang tuh! Kirana bagi ko beberapa pilihan. Semasa bini ko sedang membebel, ko wat camni......."

1. Selotape kan mulut nyer

2. Ambik getah dan ikat mulutnya yg muncung2 tatkala dia tengah membebel

3. Ambik cermin dan bagi dia pandang wajah nya sendiri

4. Ambik duit kertas RM50.00 dan sumbat banyak2 dalam mulut nyer

5. Dan pilihan terakhir.... heret dan paksa dia beli cincin berlian yg paling mahal kat dlm kedai tuh.

"Wahhhh.... bijak ko punyer idea tuh, Kirana. Ko nak bagi aku menduda dan melingkup nih," kata Si Pian mcm tak cayer dan tak sangka kat jawapan yg Kirana bagi.

"Ko ni mangkuk ayun tol la, Pian. Aku baru je lepas membebel kat Si Mawi tuh, ko pulak mintak aku bagi ko tips nak hentikan bebelan isteri ko," kata Kirana dengan marah sambil membebel tak henti2.

Si Pian terus beredar cepat2 dari meja Kirana sambil menutup telinganya.

The moral of the story : Jangan cocok badan rimau yang tengah lapor. Kene ngap le jawap nyer!

13 comments:

anaklaut said...

ganas nyer..:)

zino said...

dua kali kena bebel hehe

Ida Athanazir said...

i agree no 3. bukan cantik muka wanita yg suka membebel, specially to the husband.

relax kirana... relax ....

kirana said...

Tu la pasal, anak laut n zino. Dah tau Kirana tengah membebel, dia tanya lak soklan camtu.

Ida,
Mesti ktk jarang mbebel nak? Coz mbebel boleh molah kita jadi cepat tua.

Ivy Metaga said...

hahaha...lawak ktk tok eh..

Kelebar Malam said...

ish..ish..ish..boleh tahan juak cadangan t6ok..petua no 1,2 & 3 ya boleh coba tp no 4 & 5 sik lah mampu nok coba cos melibatkan perbelanjaan yg tinggi.. tp mun salah pakei..kenak dgn dirik pun.. baruk padan muka...heeee......

mademoiselle azieshakespeare said...

sy tak suke kena bebel :D

AWS ngofa Tidore said...

q ngajarin kamu cakap indonesia, kamu ngarjarin aku cakap malaisye...

Ida Athanazir said...

tauk pun...!

wanita wanita sekalian, kurang kan membebel anda. I'm not perfect, ada juga membebel, tapi cuba dikurangkan. Suami/bf akan lebih sayang

Shitsurei shimashita said...

wah!baik punya advice..ganza siot :)
kalo suami berleter camna plak?

Mak Su said...

kih kih kih, layanzz

Su iJamm said...

Ganazz..!!

kirana said...

macam mana nk pi cucuk perut rimau..dgr rimau mengaum pon tak berani nk dekat :P


suruh jer si pian tu join berleter sama..meriah sket rumah