Saturday, June 6, 2009

KERANA POLITIK...

Cerita ini Kirana dpt dari srg auntie smsa Kirana 'ngabang' ke rmhnya smpena Hari Gawai pagi tadi. Cerita ttg ppecahan pnduduk di sbuah rmh pjg...

Rumah panjai Kpg Ensika tletak di daerah Simunjan. Kali terakhir auntie tu prnah mjejak kaki ke rmh pjg itu adlh pd 1994. Pd wktu itu, rmh pjg tsebut blum lagi mpunyai kmudahan eletrik dan air paip. Yg mgejutkan Kirana adlh smpai skrang ini pn rmh pjg tsebut masih lagi tiada kmudahan asas tsebut. Alasannya krna tdapat pyokong parti pbangkang di rmh pjg tsebut. Dan yg jdi mangsanya adlh pyokong parti BN yg jga turut tdk mnikmati kmudahan asas yg spatutnya.

Bukan stakat itu shja, hubungan sesama ahli rmh pjg itu jga tidak harmoni lagi. Mereka saling tdk tegur-mnegur srta ziarah-mziarahi hnya kerana pbezaan parti politik merka. Anak jga tdk mjenguk ibubapa, saudara tdk mziarahi saudara-mara yg lain. Pernah blaku jga dimana ada kematian, kenduri atau perayaan... pduduk rmh pjg ini jga tidak akan mghadirkan diri skiranya ahli rumah itu berbeza fahaman politiknya.

Auntie ni sedih smbil mnitiskan airmata mgatakan yg dia tdk lagi ditegur oleh cucu2nya yg mrupakan pyokong parti pbangkang. Ibubapa kpd cucunya itu dulu adlah pyokong parti kerajaan. Mereka saling kunjung-mgunjungi sbelum kematian kedua2nya. Bila ditanya oleh sepupunya samada auntie sdh bkunjung ke rmh cucunya, auntie mjawap,"aku sudah tiada saudara lagi di rumah itu".

Dngar khabar pd tahun 2010 akan dibina sbuah rmh pjg yg baru bbrap kilometer dari rmh pjg ini atas subsidi kerajaan. Dan rmh pjg itu khas utk pyokong parti kerajaan shja. Dan auntie jga akan mdpt tmpat di rmh pjg itu nnti. Rmh pjg itu nnti akan dibekalkan dgn kmudahan asas iaitu elektrik dan air paip.

Kirana amat sdih mdengar cerita itu. Kemana prgi nya logik dan rasional kita, hnya semata2 kerana politik, anak tak kenal ibubapa, cucu tak menegur datuk nenek, sepupu tdk mziarahi ibu dan bapa saudara. Kerana politik... hubungan persaudaraan tergadai!!! Inikah yg kita mahu???

30 comments:

Luth Textile said...

kerajaan tak zalim macam tu

cap api said...

itulah akibatnyer kerana terlalu obses pd politik.. x mustahil negara akn huru-hara dan mundur disebabkan politik melampau ni..

[h]einsen said...

x patut eh..walaupun lain fahaman politik, keluarga tetap keluarga..
tp banyak gilak la kdak ya..bila lainan fahaman politik pihak pemerintah x supply kemudahan asas ke tempat yang berkenaan..

adibah said...

Kirana, memang benda tu biasa terjadi. Bila dah terlalu ekstrim. Pernah jugak dengar ada kes penceraian suami isteri kerana beza pandangan politik. Terlalu obses dengan politik sehingga terlupa kepada kepentingan hubungan dengan Allah dan juga hubungan dengan manusia. wallahualam.

PANGGAU BORNEO said...

Kasih endar ninga berita tu K. Politik memang tidak adil

Su iJamm said...

ya namanya politik sik matang. sik jentelmen dan sik tauk ulu ilir..

Anonymous said...

politik kacang lupak kulit,dongak ke langit,kaki di bumi nyata,tersepak batu lalu nyelungkor rebah ke bumi.

Kelebar Malam said...

aihhh...kuar juak crita tok.. ermmm, pa leh buat, dh terlalu fanatik ngan parti masing2.. kmk pun rasa sedeh bila turut merasa keadaan tok masa mek d sia...huwaaaa.....

Lun said...

ish2 cmne le bleh blku cmni... pdhl Islm pn surh jgn ptuskn tli persudraanish2 cmne le bleh blku cmni... pdhl Islm pn surh jgn ptuskn tli persudraan

SiS-lin said...

tu ler dia...x kira politik,sesama saudara sendri pun nk jd gaduh...adeiii

naqiubex said...

Heishh.. Buat malu jer.. Mereka ni tak faham konsep sebenar cara berpolitik!

akudinda said...

jangan terlalu fanatik...walaupun perbezaan politik... kita adalah saudara...sedara sesama islam dan anak cucu adam...

amu mejie said...

biasa dah tu kalo politik skang....bab yg dorg x penah gado..bab makan jerk..semua setuju kena suap ikut mulut...he~ undilah parti cap tuperware..ngee~

Kamil L said...

tapi rasa pelik lah, kenapa kerajaan gagal membekalkan bekalan asas kat rumah2 panjang dan kampung2.. sedangkan swk pun dah lama merdeka.. bukannya merdeka baru setahun dua, rtapi dah hanpir 50 tahun swk merdeka.. Kalo kat semenanjung, mesti dah masuk lam suratkhabr, tak pun tv... adakah kerana org swk terlalu fanatik dengan pemerintah hingga semua yg dilakukan tiada kecacatan? hingga kerajaan sanggup abaikan kemajuan dan keperluan asas penduduk luar bandar? fikir2 lah kan....

Buwau98 said...

wow
first time i came across a blog
with hindi song
thanks for the free music
mohabbatein happens to be one of my fav.

oneluvsue said...

2nd masuk blog anda. First time tu, terperanjat tingok ulat kat kepala...takut... geli... coz akak peminat sushi...

MariaFaizal said...

Sedangkan berlainan agama,bangsa kita masih boleh bersatu & bersahabat. Setakat perbezaan ideology politic utk memutuskan silaturrahim?

Politic does has impact to segregate people, even the closest siblings/friends. Sigh....

I just hate politics.

kirana said...

Luth Textile,
Zalim tu mmg tak, zalim is not the right word I guess. Tapi bukan sethun dua ni kt rmh pjg tu ada pyokong kerajaan tapi smnjak sebelu 1994 lagi. Kalo tak silap kata auntie tu, first time dia pegi rmh pjg tu ialah pada thun 1984. Imagine 1984 - 2009 belum ada kmudahan asas lgsung!

Cap Api,
Semua pihak dari semua aspek dan segi akan huru-hara skiranya tlalu obses dgn parti politik.

Heinsen dan Adibah,
Nang menar kata ktk tpi mun sidak krjaan sik supply, knak sdak pbangkang pn sikda usaha apa2 pn. Baruk kita tauk sapa yg betol2 boleh nulung rkyat!

Panggau Borneo,
Welcome new comer! Amai kasih sidak ya wai! Baka buah bol, disipak ke kiba, ke kiba tuju, sipak ke kanan, kanan tuju!

Su Ijam dan Anonymous,
Betul kata pepatah... gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah2.

Kelebar Malam,
Sik dpt sik di keluar cerita tok koh! Ney tauk ada org yg prihatin dgn kesusahan sidak tok!

Lun dan Sis Lin,
Mmg tak ptut, kan? Sesama sndiri gadoh mcm tu. Sedih laa... Tak perlu la ikutkan sgt fhman politik tu, tapi lbih pentingkan peri kemanusiaan! Sedihhh...

Naqiubex dan AkuDinda,
Mmg memalukan dan mnampak betapa mrka tak faham ttg politik. Kirana ada sorang kawan yg blainan fhaman politik dgn Kirana tapi kami ttap geng sejati. Abg Kirana pn lain fhman politiknya tpi kami ttap adik-beradik. Tak penah pn bermusuhan camtu.

Amu Mejie,
Betul, betul, betul....

Kamil,
Sarawak tok nok disimpan jadi 'the living museum' kali. Ya susah gilak nok molah pbangunan di sitok. Ney ndak org semenanjung mdah kita di swak tok masih gik diam atas pokok.

Buwau98,
Hope u enjoy the music. Jom goyang2 punggung...

Oneluvsue,
Kurang2 kn makan sushi....

Maria Faizal,
Kirana agrees.. Mmg tak berbaloi hilang keluarga dan saudara-mara hnya semata-mata krana politik. Abg angkat Kirana dh berumur 40 tahun dah tapi tak penah sekali pn keluar mgundi. Dia kata,"tak berbaloi kita susah2 keluar mgundi!" Ntah, Kirana pn tak fham apa yg dia mksud kn.

Anyway... Kirana bangga dgn diri Kirana sbb Kirana boleh geng dgn semua org tak kira bangsa, agama, keturunan dan fahaman politik. Kirana kan muhibbah org nyerrrr...

Ida Athanazir said...

sungguh memalukan ...

cool music on ur blog!

kirana said...

Hai...Ida,
Lamak sik jumpa... Nang memalukan nak owh! Spatutnya sidak wakil rakyat di sia pn malu dgn keadaan ya!

oneluvsue said...

politik... politik...
no komen...
32 tahun akak tinggalkan kampung...
tak banyak beza... cuba adat... budaya... cara hidup saja berbeza...
pembangunan... menyedihkan...
kalau adapun, setakat ada...
malas tah ku ingau...

Kucing Parsi said...

my komen...

memang patut penyokong pembangkang c dapat kemudahan kerajaan...

kita mesti compare negara kita dengan negara uganda atau pun kenya. semua orang pembangkang sik dapat hak...

sokong 100%. jangan bagi air bersih dengan cdak... tapi cpa kita jual air seribu gelen dengan harga 3 sen dengan singapore cpa...

sokong 100% jangan berik karen dengan rumah panjang pembangkang...tapi polah la empangan pakei duit kedirik, pakei duit global upline or wateva...

sokong jangan kutip cukai pintu dengan rumah penyokong pembangkang, jangan kutip cukai pendapatan dengan orang pembangkang, jangan jual rokok bercukai dengan penyokong pembangkang, jangan jual benda bercukai tapi jadi kan semua bebas cukai dengan orang pembangkang...

tok sokong 100%.
bagi balit semua duit nak cukai cdak...jangan pakei 5 billion kwsp untuk beli saham valuecap sebab orang pembangkang pun ada mencarum dalam KWSP!!!

mulai hari tok pembangunan untuk orang BN, tapi jangan lupak return semua fees orang pembangkang...

nak padah segek gik mun orang pembangkang repot polis, jangan mintak rm2...mintak dengan penyokong bn...

quote best"Korea utara negara yang paling jahat pernah di dirikan di dunia, tetapi mereka masih mempunyai link jalan raya yang baik, sama ada kepada fahaman komunis atau kapitalis"

dayak kat sia pun jangan takut, biar undi pembangkang suma sik payah bayar cukai agik, sian nanggar ktk orang undi BN tapi cda air...

Ha Ha Ha...

student and teacher have a different position in a class, but why teacher who doesn't pay any school fees using the ceiling fans and lamp in the class!?

think about... vote wisely!!!change needed!!! we don't need to pay rm10 everytime using bridge in Miri, rm7 in sibu and rm 1.50 in Kuching!

buah kelapa turkey said...

kita berpolitik, tapi jangan terlalu fanatik trhadap sesuatu parti. mana yg baik kita ikut, yg tak baik kita jauhi. inilah akibatnya angkara orang atasan politik yang menyalakan batu ronson, akibatnya pengikut yang fanatik ni mengambil sikap seperti yg anda ceritakan.amat sedih sekali.kita orang bawah janganlah bersikap demikian, parti pembangkang memang suka kalau keadaan seperti itu.senanglah mereka masuk jarum dan terus menghasut. akibatnya kita yang susah. harap mereka berbaik-baik semula seperti dahulu.

Kucing Parsi said...

sapa menghasut

ha ha ha

pakai otak fikir

dulu kerani 50 ringgit sebulan dapat hidup

pakai vespa

sekarang engineer gaj 1800 sebulan, sengkek nak mati

ha ha ha

kirana said...

Oneluvsue,
Tu yg Kirana heran tu! Dari 1994 - 2009, rumah pjg Ensika tu ttp camtu je. Setau Kirana dri auntie nih, dulu diorang tak undi pbangkang. Semua pnduduk di rumah panjang tu harmoni belaka. Smenjak ada yg undi pbangkang (itu pn baru2 je), hubungan kekeluargaan yg byk berubah tpi pbangunan ttp camtu jgak.

kirana said...

Kucing Parsi,
Boleh ke kita nak wat camtu?? Nanti tak pasal2 la plak kita semua putih mata. Habuk pong tarak!!!

kirana said...

Buah Kelapa Turkey,
Betul tu... Kita bpolitik biar berpada. Jgn fanatik... Kita ada mata, telinga dan akal. Kita fikir la mana tak baik dan buruk nyer! Kalo tak baik, jgn undi. Yg baik dan boleh mbantu je kita undi. Kan, kan, kan?

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

鐵板豆腐Fay said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

Anonymous said...

Oi kirana...jangan buat fitnah sebarangan,,makan tau.mereka macam tu disebabkan dalang tiga ekor.xda kena-mengena dengan politik.jangan memalukan orang la.cermin ddiri sendiri dulu..cakap tak serupa bikin.