Friday, June 5, 2009

MARI BERSILAT... WACHAAA!!!

Masa kecik2 dulu kt kpg Kirana ada ikut bljar silat. Ntah la... Kirana pn tk ingat ape nama silat tu, mklum la Kirana masa tu kn kecik lagi...comey gitu! Tapi..... tk khatam sbb jurulatih yg ajar tu dh tak nk dtg2 lagi.

Bila Kirana tingkatan 2 plak, ade lagi program silat kt kpg. Kirana ikut dn kali nih... emmmppphhh, hampeh!! Tak khatam jgak sbb kontrol ayu la konon2nya. Dah la jurulatih yg mgajor silat tu handsome bukan main lagi. Sampai la ni, nk belajar silat tu tinggal lagenda je la... nama dh Kirana Lagenda, kn?

Dua hari yg lepas, Kirana gi jln2 ke MJC Batu Kawa. Tengah isi minyak kt Petronas di situ, jmpa la sorang kawan lama nih! Dulu penah sama2 belajor bsilat kt kpg. Tapi yg bezanya, kawan kawe nih khatam. Rupa2nya skrang nih dh tahap jurulatih silatttt... wa cakap lu!!! Dia kata dia ada kursus kejurulatihan silat kt dewan silat yg hnya bbrapa meter je dari stesen minyak Petronas nih. So... dia pn ajak le Kirana pegi ke dewan tu. Berkenal-kenalan!



Sesampai je kat dewan tu, Kirana memerhati aktiviti2 yg dijlnkan. Sonok la mlihat ketangkasan para jurulatih yg ada kt situ. "Best nyer kalo Kirana pandai bsilat cam gitu, kan?"

Dsebabkan Kirana ni mmg busybody, Kirana pn mula la btanya mcm2 soklan. Smpai jenuh kwn Kirana nak mjawapnya. Last2 dia kata,"dari kecik smpai skrang ni masih idup jgak mulut murai ko tuh yer!!!" Amboiiii... mau je kene lesing kawan cam gini, nasib bek ko tu guru silat!

Kursus ni bkan takat nk mmantapkan kmahiran bersilat je, tpi jgak mmantapkan kerohanian dn keagamaan selain hubungan baik sesama jurulatih. Mahaguru diorang sntsa mnekankn perkaitan kerohanian dan keagamaan dgn dunia persilatan.

Ohhh yaa.. nama perguruan silat ni adlah PERGURUAN SILAT HELANG PUTIH PERKASA. Wahhh... mmg perkasa pn! Perguruan ni jgak dkatakn perguruan yg tbesar di Sarawak. Di Australia pn ada satu cawangan dibukak kt situ. So... kalo ade sape2 dari Australia yg minat belajor silat nih, errrr..... don't be shy to contact Kirana, the legend, yeah!!!

Issshhhh... rase2 mcm nk belajor silat la plak! Tapi msih tdaya ke??? Uiiihhhhh... tengok la kawan Kirana tu bsilat, ala2 terbang la plak! Nak belajorrrr.... nak, nak!!

13 comments:

MariaFaizal said...

Wow!
Srikandi rupanya cik Kirana kita nih :D (walaupun x khatam but dah ada fundamental that helps you in unforseen circumstances, insyaAllah... :)

am-rie said...

Kamek dah katam silat dah...silat helang juak, silat helang cabut lari..hehe..
good 2 learn..
pertahankan dirik..waachhaaa!!

adibah said...

Ha... hari tu baru jer teringat tentang silat helang putih ni.. Memang dari Sarawak kan? Sebab masa study di Kch dulu.. diorang sibuk ajak join silat nih.. tapi.. ai tak berani yewww... hehe

Jard The Great said...

eh.. hepi belated birthday!! hehe..

ku dah lama tak men silat..

Kamil L said...

wah..sik sangka kitak pernah join silat... mesti masih terer bersilat tok :) erm....pernah kamek dengar silat helang putih.. tapi silat helang putih perkasa, tok 1st time mek dengar... jadi upanya banyak juak jenis silat helang putih tok kan...

syiera said...

syiera taekwndo..
err..
nak nyelit ley ?

akudinda said...

baguuih seni mempertahankan diri ni... semua patut kena blajaq...kasi belasah sama itu peragut...hahahahaha

amu mejie said...

laa....sama la sy ngn kwn kirana tu..khatam abes da dulu ngn pendekar mustar..silat helangkawi...he~ jgn malu2 nk bljr k...he~

anaklaut said...

salam...kirana.

anaklaut pun nak belajar gakk.

Abang Putra said...

Kirana, boleh sambung belajar balik sebab asas dah ada. Senang.

kirana said...

MariaFaizal n Amrie,
Silat tak khatam tu jadi silat koboi la nampak gayanya. Silat langkah seribu....

Adibah,
Kenak sik join, mun ndak dh jadi guru silat apa ka...

Jard,
Thanks... mengapa myepi tnpa berita?

Kamil,
Sama lah silat ya tek, ney ada silang helang lain2 gik. Nang silat helang putih perkasa ya.. the one and only! Ktk org biak2 ya boleh la belajar. Akak yg dh makin bertambah taun tok, sik dpt gik. Sik cukup power!

Syiera,
Taekwando pn ok gak! Byk myepak dan mnendang. Wachaaa... jaga2, syiera dtg!

AkuDinda n Amu,
Angan2 je lebih nih, tapi praktikal nya susah skit. Takpe la, ape2 hal bawak bodyguard.

AnakLaut n AbgPutra,
Ingin nak belajar, tapi malas... Skit2 dh letih, mane nak khatam camni! Kerja ofis pn mlambak...

Kucing Parsi said...

comment add...

venue is SMT Matang, my former school.

and the silat guys is perform in Cyberguna hall!!!

kirana said...

Kucing Parsi,
Ya ka? Tahniah kpd silat guys bkenaan. Hidup kan silat kita!!! Hidup silat!!!