Sunday, June 21, 2009

PROGRAM KELENCANAAN PENGAKAP

Semalam Kirana dan geng2 mbantu mgurus satu aktiviti pengakap iaitu "Program Kelencanaan Pengakap" di sekolah kakak Kirana bmula jam 7.30 pagi hingga 4.30 petang. Seronok la jgak, yg paling seronoknya budak2 pengakap tu. Maklum la... bukan selalu diorang dpt buat aktiviti2 ni. Lebih2 lagi ada yg first time memasak. Sebelum mula aktiviti, ada mak kpd sorang budak ni bpesan, "Anak akak ni baru first time ikut aktiviti kat luar camni. Harap2 OK je." Kirana pun jawap, "takpe kak, aktiviti ringan2 je."

Ini la aktiviti2 yg dijalankan:

Aktiviti pembukaan - istiadat bendera dan taklimat ringkas











Menghidupkan api mgunakan 3 batang mancis












Keperluan dalam beg semasa aktiviti kembara












Simpulan dan ikatan












Asas pertolongan cemas












Dan paling seronok sekali - masakan ala rimba. Bukan takat baru first time masak, tapi first time masak nasi dan ayam dalam buluh. Malah ada yg tak tau nak potong bawang pun. Sian adik2 pengakap nih. Anyway, diorang belajar byk kemahiran... bukan kemahiran berpengakap saja malah kemahiran hidup. Sonok jgak berpengakap nih!!

8 comments:

kif_0206 said...

uikh..tingt zaman sek dulu masa ambil 5lencana ttinggi.

FdausAmad said...

Gua nak jemput lu makan kenduri kat blog gua.
Ikut baca doa lagi bagus.

Kalo nak follow pun takpa.

Blog gua tu dh tak seimbang,ramai dah berat ke belah punk.

LotsOfLove-Pearls said...

Hye there...
nice blog...
me add ok..

..dulu i pun ader join kem pengakap nie and seronok sangat. banyak pengalaman dapat..
rindu pulak masa dulu..

Cikgu Adham said...

slm.. heh heh nmpak best gk aktiviti ni.. saya mmg sukakan akt gni..

MUNSYI ragbar said...

Nak tengok Kirana pakai skaf pengaka

pakailah....

Cunnya!

kirana said...

Kif,
Dpt pengakap diraja tak?

FdausAmad,
Insyaalah Kirana dtg. Tungguuu...

Pearls,
Thanks for visiting. I'll visit u back!

CikguAdham,
Cikgu pasti dh biasa tgok aktiviti pengakap nih, kan? Dh pandai masak 'manuk pansuh' tak?

Munsyi,
Nanti2 Kirana snap photo bpakaian seragam pengakap..

ikan emas said...

elok aktiviti-aktiviti gini.
Dak lelaki,pompuan sama je,ms dlm kem semua nak cuba,blik rumah tdo..
Ikan emas pun br balik dari aktiviti mcm ni.

kirana said...

Ikan emas,
Biasa la tu, bile depan mak ayah diorang manja la tu! Kat luar tak kan nak manja2 ngan pemimpin. Buang mase....