Tuesday, October 20, 2009

ADEHHHH... CUTI SEKOLAH!!!












"Yeyyyyyy.... cuti sekolah!!!!" jerit pelajar dan guru sekolah.

"Adehhhhh... cuti sekolah!!!!" keluh para ibubapa pelajar.

Nape ada perbezaan mood dan reaksi?

Pelajar - boleh rehatkan otak daripada suasana pembelajaran yg formal.

Guru - boleh rehatkan otak dari mengajar dan menghadapi karenah pelajar2 yg pelbagai.

Ibubapa- TAK BOLEH nak rehatkan otak dari menghadapi karenah anak sendiri kat rumah.

Di kedai2 kopi, supermarket, market2 dan dimana2 Kirana dh mula mdengar beberapa org ibu atau bapa yg mula mengeluh kerana cuti sekolah hampir tiba. Why???

"Sapa nak jaga anak aku?"

"Sapa nak uruskan makanan dan minuman diorang kat rumah?"

"Camne nak penuhkan masa lapang diorang?"

"Pening la kepala tengok karenah diorang kat rumah nanti!"

Waktu persekolahan diorang ada baby sitter free-of-charge nak jaga anak diorang. Cuti sekolah korang urus lah sendiri. Baru korang tau susah senang nak urus anak, kan?

Byk perkara korang boleh buat. Rancang lah aktiviti harian yg bfaedah sepanjang cuti sekolah sprti kelas muzik ke, kelas melukis ke dan mcm2 ada. HENDAK SERIBU DAYA, TAK NAK SERIBU DALIH.

Asal kan jgn rancang nak myusahkan adek-beradek atau org tua!!! Org lain pong nak cuti jgak. Tak kan korang nak bagi beban plak nak urus anak2 korang.

TAK SABAR TUNGGU CUTI SEKOLAH. SBBH NAK TENGOK KEPAYAHAN KAUM KELUARGA KIRANA URUSKAN ANAK2 DIORANG SENDIRI!!! APE AGAKNYA PLAN DIORANG YER??? NAK MYUSAHKAN KAUM KELUARGA KE???

15 comments:

ONE ZABA said...

tu la akibatnya kalau sekolah dah jadi macam trmpat pusat jagaan anak-anak. cuti je, pening kepala la mak bapak.

cikin said...

betul2... cuti je.. bebudak kat gumah cmner kan..?? heheh.. tu sbb ramai amik coti jln2 time cuti sekolah.. ;P

Ivy Metaga said...

ya lah kan sik lama gik cuti sekolah, nasib dah kmk sik ada adik beradik yg kecik hehe..

am-rie said...

mungkin satu hari klak akan terjadi pada aku or penulis blog ini sendiri (hehe..jgn marah)atau sapa2 jak yang bekerja..betul sik? kadang2 mungkin bukan nak lepas tangan, tapi dah takde pilihan kirana..Camney?
mun terpaksa anta pun sikkan tangan kosongkan..hehe

snr1431 said...

macam tau jee ........saya peminat lagu hindi....:)

kirana said...

OneZaba,
Hanya cikgu2 je yg memahami suasana cuti...

Cikin,
Itu la yg sebaiknya. Bila cuti sekolah, mak bapak rancang la satu aktiviti percutian yg menyeronokkan utk anak2. Baru lah anak2 akan mghargai mereka...

Ivy,
Boleh ambil iktibar dari sikap2 sebegini. Hope bila dah jadi mak kelak, mesti pandei2 berdikari.. Kesian parents kita dh tua, biar daknya berehat jak... main ngan cucu2 bukan jaga cucu2.

Amrie,
Penulis blog tok dah dilatih berdikari oleh maknya dari kecik lagi. Setakat tok sikda nyusah org tua, sentiasa cuba myenangkan urg tua. Bila ada anak kelak, anta jak ke nursery. Kesian urg tua lelah...

Snr1431,
Kita sama minat rupe nyer... Meh gelek....

Walts Ezikiel said...

Klu time skolah, emang tunggu time cuti... tapi klu duduk lama kat umah.. emang boring gak...

**Itu lah, masa student dulu confuse dengan nama CUTI,SEKOLAH**

Kata said...
This comment has been removed by the author.
Kata said...

Thanks kirana.Iam happy to "meeding" you.I hope you so good all my heard!

suhaila-ab said...

U YOO BESTNYA CUTI SKOLAH...DAPAT MAKAN NASI MINYAK FREE...SILAP2 TIAP2 MINGGU..

adiwarnatasya said...

Owahhh...
Cuti sekolah dah tibaa...
Bapak2 n ibu2 sila-sila lah apply cuti utk anak2..,bawak mereka bercuti n jenjalan naa...

Kirana yg bestnya jalan tak jem sangat pepagi nak pi kerja,coz time cuti sekolah kan...

Shifu67 said...

dh mula mdengar beberapa org ibu atau bapa yg mula mengeluh kerana cuti sekolah hampir tiba. Why???

"Sapa nak jaga anak aku?"

amboiiii.... cikgu nak pening jaga anak korang... pegi semakkan kat rumah sendiri pulak.... ahahaha

DDrfauziah said...

Hi, tq 4 following.
Waaaahhhh .. Bollywood fan ni ..
Hmmm, cerita anak sekolah .. Kak G tak tahu camtu plak jdnya yer. Anak Kak G dah keje, blm kawin, so xde cucu lg.
Tp tgk sdra2 n kwn2 suka jer masa cuti ... siap rancang buat itu dan ini lg!
Skrg cuti sekolah = musim kawin kan?

Jani said...

Hey!Thanks Kirana!It was very nice,when you visit my blog!Welcame again!Jani from Finland!

Mesayu Kirana said...

Hai Kirana, salam kenal dari akak. Kebetulan nama kiter leh sama yek tang belakang nyer tuh...jenguk2 slalu rumah akak yek.