Monday, October 5, 2009

TAK MUNGKIN ANAK AKU...











Petang tadi singgah rumah kakak. Kakak mbebel tntang kes kat sekolah dia.

KES 1

Ada la sorang student nih kene tindakan gantung sekolah. Di antara kesalahan2 yang dibuat adalah seperti : tak buat homework, meraba rakan sekelas, ponteng sekolah, tak pakai tali leher, pakaian seragam tak kemas dan last sekali bawak pisau lipat ke sekolah. Atas semua kesalahan tu dia mdapat mata DMerit 110 mata. Tindakan : gantung sekolah selama 10 hari.

Emak budak nih dtg la ke sekolah dan bising2 la kat staffroom tu. Dia tak puashati dgn tindakan yg dikenekan ke atas anaknya. Dia kata anaknya bagi tau yg dia tak bawak pisau lipat tu ke sekolah. Anaknya kata, cikgu disiplin tuduh dia bawak sedangkan yg mbawa sbenarnya adalah kawannya. Pada hakikatnya, semasa siasatan djalankan, student tsebut telah mgaku bahawa pisau itu adalah kepunyaannya.

Emak student tu plak kata,"aku tak percaya anak aku buat semua tu. Tak mungkin dia berani buat jahat mcm tu!"

Semua guru yg kenal sesangat dgn perangai setan student tu rasa sungguh meluat.


KES 2

Sutdent nih pun kene tindakan gantung sekolah. Kesalahan : ponteng, bergaduh, berjudi, merokok di tandas sekolah dan byk lagi kesalahan2 kecil yg lain.

Bapak student ni merayu2,"Cikgu jgn la gantung sekolah anak saya. Tak ape la, biar je dia duduk je dlm kelas asalkan dia tak kacau org lain. Kalau dia kat rumah, takde org nak jaga dia. Nanti dia buat mcm2 hal pulak."

Owhhhh.... ingat cikgu2 ni baby-sitter ke? Ko sedia la RM800.00 sebulan utk bayor pbantu rumah jaga anak ko.

Tapi ape2 pon, cikgu jgak yg dipersalahkan. Kesian makbapak nih, kan? Diorang mane tau ape2 hal perangai anak2 diorang. Diorang tau buat anak je!!!

9 comments:

ONE ZABA said...

betul la tu...bukan anak dia. tapi anak setan.

imanshah said...

Biasalah tu jadi baby sitter. Kalu jadi warden asrama lagi teruk. Saya pernah parent telefon mintak laplan badan anak yang demam, mintak mandikan dengan air panas..adei

erolnukman said...

kesian cikgu zaman sekarang...

broe_ayla said...

persoalan nyer..aper logik nyer budak ponteng sekolah...dendenyer gantung sekolah....bukan ker tu lg diorg ske sbb tak pyh dtg skolah...sbb tu la diorg ponteng...hmm..

broe_ayla said...
This comment has been removed by the author.
azlina said...

salam kirana....
hari tu ina ada dgr ada seorang emak tu bagi cadangan anaknya jgn didenda gantung sek kalau buat kesalahan tapi denda bersihkan kawasan sek selama seminggu..katanya kalau kena denda gantung sek dia lagi seronok dpt berpelesaran tak ke sekolah atau santai2 ktrmh bila kena buat kerja baru dia tahu sshnya..bdk2 sekarang semuanya nak senang je..nak apa semua dpt...tak tahu erti kesusahan kalau mereka tahu tentu mereka gi sek berlajar elok2 sebab tahu ssh payah ibu-bapa cari rezeki nak menyekolahkan mereka...ibu-bapa pun wlpun cari rezeki luangkanlah masa didik anak..anak tu amanah allah pada kita bkn lps tanggungjawab pd org lain..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Susah kalau ibu bapa dah "TAK KENAL" anak sendiri nih...

Mintak di hindarkan perkara macam tu berlaku pada famili MaMa!!

kirana said...

OneZaba,
Ntah la... anak sape la tuh?

ImanShah,
Sampai camtu sekali ke? Dasat sesungguh..

Erol,
Nang kesian cikgu. Bukan takat student, mak bapak student pun sik hormat ngan cikgu. Ney ndak olah anak kedak antu.

Broe_ayla,
Student ponteng sbb diorang ada aktiviti jahat kat luar. Dan mak bapak diorang tak tau yg diorang ponteng pon. Bila digantung sekolah, mak bapak diorang akan dipanggil ke sekolah sebelum diorang digantung utk dimaklumkan akan kesalahan anak diorang. Pastu mak bapak dinasihatkan utk memastikan anak2 diorang ada kat rumah dlm tempoh penggantungan. Tak kn nak jaga anak sendiri dlm masa 10 hari tu pon diorang tak larat nak buat, kan? Harapkan cikgu2 bukan main lagi!

Azlina,
Mak bapak ni bukan ape nak anak diorang tetap ada disekolah. Sbb diorang tak larat nak jaga anak sendiri. Kalo diberi kerja amal kat sekolah pon sape nak jaga diorang? Cikgu jgak! Kalo mak bapak yg jaga takpe. Mak bapak tu saje nak escape dari jaga anak sendiri. Sekolah tempat belajar, bukan tempat buat kerja amal, kan?

MamaQaypo,
Betol tu. Bak kata nenek Kirana, sekarang ni ramai mak bapak yg menternak anak, bukannya mendidik anak.

Ida Athanazir said...

haha... selalu memang anak tak salah. 'i know my son u know!' .. kononnya...

mintak jauh loh