Tuesday, March 17, 2009

KPG BAKO - kampung nelayan

Petang tadi Kirana pegi ke Kpg Bako, sebuah kpg nelayan. Ada urusan penting...dan rahsia. Lama tak pegi ke kpg camni...lebih 10 tahun ader la.

Kpg tu di seberang sungai...so guna sampan le ke situ. Nampak tak kpg kat seberang tuh! Tu la Kpg Bako - yg terkenal dgn belacan dan cencaluk nya. Tapi sampan bukan lah satu2 nyer transportation ke situ. Sbb takde jalanraya ke kpg, semua kereta parking kt seberang sungai je di parking lot dan garaj yg disediakan.

Nak ke rumah kpg kene ikut titi yg kecik2. Alahai....kus semangat!!! Akak sabor je la...jalan2 selow2!! Ni air tengah surut...kalo air pasang, ntah Kirana berani tak lalu kat titi nih. Rasa nak berlari keluar jantung Kirana. Dup..dap..dup..dap!

Walaupun kpg nelayan tapi tengok la tuh, siap ada parabola lagi. Astro takyah cakap le, mmg berlambak2.







Dlm byk2 rumah kpg ni, ada 1 rumah...mak oiiiii....cantik sesungguh. "Ni rumah nelayan ke?" bisik hati Kirana dgn perasaan yg kagum. Tak clear sgt sbb hari dh malam...sungguh cantik!

Tak jauh dri kpg ni adalah taman negara yg dipanggil Taman Negara Bako. Zaman sekolah dulu penah pegi. Kat situ ader byk monyet dan babi utan. Takut la jgak... Masa tu habis makanan kat kitchen disamun dek monyet2 betuah tu. Pastu relek2 je diaorang duduk atas pokok makan makanan kami yg diorang curi. Terkebil2 je mata diaorang melihat kami yg terkebil2 bijik mata menahan air liur melihat mereka melahap makanan tu! Celaka punya monyet!

Kirana lupe nak cerita. Pasal makan...my favourite! Tuan rumah hidangkan makanan yg sedap2 utk kirana. Di antara menu yg dihidangkan adalah:
1. nasi beras kampung (merah)
2. cencaluk Bako
3. ikan kukus (tak tau la pulak nama ikan tu...tak sempat berkenalan)
4. umai ikan
5. udang segar rebus
6. ikan lumek goreng

Sori la..takde gambar makanan nak ditunjukkan sbb sibuk sgt makan smpai lupa nak amik gmbar. Mesti korang tertanya2 mcm mane rupe ikan lumek goreng. Sedappppp!!! Sehingga menjilat jari dan siku. Len kali kalo ada menu ikan lumek goreng ni, Kirana akan amik gambar utk dipertontonkan pada korang. OK???

12 comments:

Mawar Kenyalang said...

uish seumur idup mek, rasanya baruk skali kamek nyeberang ke bako koh!!! Tapi best..nang rindok gi sia..

kirana said...

Lok marek slalu juak gi sia ngan kawan2. Sekali-sekala pegi ke kpg aik best juak.

Cikgu Adham said...

wah kampung nelayan erk... saya mmg hajat nk posting ngajar di mana kampung nelayan di sabah/ sarawak sebab saya mmg suka memancing atau apa2 aktiviti tangkap ikan la.. tp rezeki kat kapit heh heh..

mesti seronok dan menarik life kat cni kan..

ePiey said...

lom penah gik kmk ninjak cya..

kirana said...

Pegi ktk org sia, lebih2 agik mun ada urang dikenal. Tauk kenak idang seafood yg fresh2.

irbika said...

semua makanan ya favourite mek!

kirana said...

Favourite kmk juak, irbika. Ktk pnah mkn ikan lumek goreng sik? Nyamannn...

Kamil L said...

nelan air lir mek bila kitak nyebut umai...huhu..lamak na sik makan umai eh..huhu....
o.o..ingatkan bako boleh pakei keta ge sia..kamek sik pernah sampei bako...tapi mek dengar banyak boyak kat sungei bako eh..huhu....

kirana said...

Kmk baruk nengar cita dri cousin kmk ada jmbatan ke kpg bako ya. Nya mdah bleh makei kereta. Sik tauk juak la sbb wktu pegi kmk makei perauk tmbang.

Boyak??? Sik tauk juak kmk kamil. Mun boyak darat n tembaga gerenti ada. Boyak spesis nok merangkak ya sik tauk.

kakyong said...

salam kirana

serawak pun ade cencaluk juga ker.. ingatkan melaka ker yg ade cencaluk..

kirana said...

Mmg ada cencaluk, kakyong. Tak kurang sedapnya dgn cencaluk melaka. Slalu dapat kt Kpg Bako ni dan di Miri pn byk jgak. Kalo tak silap sekrang musim mbuat cencaluk di miri.

Datang le ke Swak!

adachi sadayoshi said...

nang best kampong tok..ada org sama kerja aku tinggal sitok...