Tuesday, March 10, 2009

SIAPA KATA SARAWAK......???

Siapa kata di Swak takde shopping complex????? Dua buah shopping complex yg terbaru di Kuching - The Spring dan Boulevard Mall.



Ada org kata...org Swak tinggal kat atas pokok? Uiihhh... lazer sesgt mulot org tuh!!! Sini ko, Kirana cili kan mulot tuh!! Nah ambik ko...ko tengok gambo rumah kat sebelah tu. Berlambak2 rumah mcm ni kat Kuching, Swak.



Ada jgak yg bagi ucapan mcm nih kat org Swak bila dia dtg ke Semenanjung Malaysia, "Selamat dtg ke Malaysia. Bila cik sampai ke Malaysia? Naik ape?" Korang tengok yg kaler hijau tu...tu le Swak, salah satu dari negeri di Malaysia.


Org Swak pakai baju camni...cawat jerr!!! Uiiihhh....bagi malu adik angkat mak tiri kepada nenek kirana tol! Yg tu baju kaum, kak! Nih...kat sblah ni, bebaju kurung cantik dan ayu. Seluar jin pun kami org kebas semua...dah bugil dah semua jin2 yg ada. Rumah pong cantik dihias dgn kreatif.

Satu2 nya transportation yg org Swak guna ialah perahu or sampan. Elehhh...korang jalan le kat jalanraya di Swak. Boleh mati katak kena langgar dek kereta yg pelbagai jenis.


Sori lerr...kalo ader yg terkecik ati baca entri kirana yg emosi nih. Bukan ape...ada kawan yg bagi tau menda2 nih kat Kirana. Kirana plak yg terkecik ati bila org tak kenal dgn Sarawakian ni. Ini pun atas permintaan my best friend dari Johor. Dia yg mntak Kirana tulis menda2 ni kat blog. "U promo le ttg Swak kat blog u," ujar si kawan ku yg tersengih2 dan terasak2.

"Aok lah," jawab Kirana dgn seringkas2 jwpan yg ternyata takde mood.

Walaubagaimanapun, Kirana ni la satu2 nyer org Malaysia yg cukup muhibbah. Kawan tak pilih siapa, dari mane, anak siape, kaya ke idak! Sampai ke ati korang nak bagi Kirana sedih dgn kenyataan2 mcm ni.....???

Masih tak caya jgak? Korang dtg le sendiri dan lihat pembangunan yg ade di Swak.

14 comments:

Shitsurei shimashita said...

auk! kamek caya, org tu ja yg sengal. jgn emo2 k! cheers up :)

WeBViDeOKLiP said...

aku ade member swk
cool la dorg

singamaraja said...

Singamaraja melawat anda

kirana said...

Thanks shimashita. Org Swak mmg cool. Salam...singamaraja, sila masuk. Wat mcm rumah sndiri.

Anonymous said...

aok lah.. ya nang menar..
dolok time kamek form 4, ada kursus di Johor.. so, students dari seluruh malaysia..

Camya lah soalan dityk sidak ya..

Sampey kamek madah kamek gi sia makey kapal selam.. pecayak juak duhal..

Uneducated bah.. hahaha..

Regards
Working Momma Loves SARAWAK!

saiko_gur7 said...

wah..aku paham pasaan ko kirana..aku orang semenanjung skang keje kat sawak..same la ngan kat semenanjung sana sume..mane ade beza la..dah dekat 4 thn masuk 5thn dah aku kat cni..

blom ade cite2 lagi nak balik..bnyk lagi tempat blom jelajah kat sawak nih..
wacaya sama lu..

kirana said...

Tima kasih krn memahami perasaang kirana. Sape2 org SM yg dh dtg ke Swak tau yg Swak pun mcm kat SM jgak. Ada tmpat yg mbangun, ada tmpat yg masih mundur.

Mawar Kenyalang said...

Mena ya..cdak ingat apa? Mun dah sampe Sarawak bok cdak tauk..

adibah said...

Salam ziarah.

Kirana, kmk "urang Malaya" yang pandey kelaka S'wak. :-) Kmk rasa Malaysian sik boleh kritik any states or the people. Becoz mana2 states pun ada kelemahan dan kekuatan masing2. Rite?

kirana said...

MK, dakya sik rami penah dtg ke swak. Ya dakya sik tauk.

Adibah,
Thanks for ur comment. Kirana sik penah nunggah urang dri SM 'urang malaya' sbb Kirana mghormati semua urang wlu dari mana2 negeri skli pun.

Mun sik kenal swak nang sik love swak.

adibah said...

Kirana,

True. Sik kenal maka sik cinta. That's y kamek sik pernah lupak dengan Swak, eventho dah bertaun tinggalkan Kch. Its good to read blog yang tulis dalam bahasa Swak, boleh polish gik bahasa Swak. :-)

Btw, can i link ur blog?

kirana said...

Salam adibah,

Ktk study di kuching kah? Mun ada ksempatan, pa salahnya dtg gik. Makan mi laksa swak yg famous ya... Kirana tok bab makan2 nang suka menar....

Polah lah lawatan smbil belajar ka, sambil shopping ke serikin ka ke kuching.

Kamil L said...

Hi, salam ziarah urang swk... :)

kirana said...

Salam....kamil. Apa hikayat kamil ari tok? Singgah2 la selalu...ku bersama muuuuu.....(lagu digi jap).